Nyheter

Nyheter

NYHETER


Street art intar Liljeholmens folkhögskola

Snart kommer bild- och konstintresserade kunna inspireras av Street art på Liljeholmens folkhögskola. Till hösten startar en ny profil där kursdeltagarna på konstskolan bland annat får arbeta med gatuinspirerad konst.

 

Street art – mer än måleri

IMGP6180 - Kopia

Utöver ämnen som komposition, färglära, bildutveckling, keramik, skulptur och grafik kommer deltagarna på Liljeholmens båda konstlinjer – konstskolan I och II – även ha workshops i street art till hösten. ”Det är väldigt fruktbart för eleverna att föra in det i sitt arbete” säger kursföreståndaren Lars Thostrup, som även är verksam konstnär och medlem i konstnärsföreningen ALKA. ”Street art är ju mycket, mycket mer än måleri – det är ett förhållningssätt som är lite kul, inte minst när det gäller utbildning. Traditionen är att inte utbilda sig utan jobba fram på egen hand.” Det tycker Thostrup rimmar väl med folkhögskolans breda syn på utbildning och bildning. Han är därför väldigt positiv till satsningen på en konstform som annars ofta förbises av konstskolor. Nu har det dessutom kommit en sprayfärg som är fri från lösningsmedel – Liljeholmen kan även fortsättningsvis stoltsera med sin miljö- och hälsovänliga bildkonst.

 

Man kan göra så mycket med en sprayburk

Ledare för street art-profilen kommer Julius Nord vara. Han har själv gått på Liljeholmens konstskola men har under det senaste året även jobbat med en street art-kurs för unga på Östergötlands museum i Linköping. ”Jag vill berätta om graffitin och vad det är. Diskutera kring vem som får synas i det offentliga rummet.” Julius är medlem i konstnärskollektivet Streetexpressions som senast uppmärksammades i samband med humanistdygnet i Linköping. ”Jag tror det kan vara kul att lära sig graffititekniken för att kunna använda det i sina tavlor sedan. Det blir ju fler möjligheter än att bara använda pensel. Man kan göra så väldigt mycket med en sprayburk när man lärt sig tekniken.”
Kinda kommun har flest lagliga graffitiväggar i länet och en av dem ligger just i Rimforsa. Det ger kursdeltagarna alla möjligheter att ta ut svängarna i sitt skapande, och närheten till Linköping är ytterligare ett plus för den som är intresserad av urban konst. ”Det är så bra det kan bli!” säger Julius.

 

Kontaktuppgifter

Liljeholmens folkhögskola: Lars Thostrup, 0494-797 00, 0705-16 68 33 lars.thostrup@liljeholmen.nu  www.liljeholmen.nu/konstskola


Liljeholmen söker två lärare

På Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa och i vår filial i Skäggetorp finns 150 kursdeltagare, dagliga gäster och konferensbesökare. Skolan startade 1952 och är en del av Evangeliska Frikyrkan (EFK). Som skola och som personal är vi en del av det kristna uppdraget i världen. Vi tror att Gud, människan och naturen hör samman i en helhet och att varje människa har ett unikt värde.

Lärare i ljudteknik /musikproduktion 30-60%

Vi söker musiklärare till våra utbildningar singer/songwriter och musikproduktion. Kombinationer med andra ämnen t ex textskrivning, komposition eller instrument kan vara aktuellt. 30-60% beroende på kombinationer av ämnen.

Du har god social kompetens, organisations- och samarbetsförmåga, intresse för att utveckla verksamheten och delar vår kristna grundsyn.

Musiklinjen på Liljeholmen består av fem olika inriktningar. Afro, klassisk, musikproduktion, singer/songwriter, samt vokalgrupp. Du ska i första hand arbeta med inriktningarna musikproduktion och singer/songwriter.

För information om tjänsten, Kenneth Berrio-Garcia, kenneth.berrio-garcia@liljeholmen.nu
Facklig representant är Jan Hultman, jan.hultman@liljeholmen.nu

Välkommen med din ansökan senast den 5 juni via e-post till daniel.bjurhamn@liljeholmen.nu
Bifoga sedvanliga handlingar och gärna två referenspersoner.

0494-797 00, www.liljeholmen.nu

 

Lärare i matematik och naturkunskap 75-100%

Liljeholmen har funnits i Skäggetorp, Linköping sedan 2011 men gör nu en utökad satsning på allmänna kurser. I Skäggetorp bor 9000 invånare varav ungefär hälften är utrikes födda, med en arbetslöshet på ca 18%.

Vi söker dig med god social kompetens, organisations- och samarbetsförmåga, folkhögskollärarexamen, gärna erfarenhet från liknande arbetsuppgifter. Du har intresse för att utveckla verksamheten och delar vår kristna grundsyn. Förutom dina ämneskompetenser tror vi att du är den som vill bli kursföreståndare i Skäggetorp.

För information om tjänsten, Jan Hultman, jan.hultman@liljeholmen.nu
Facklig representant är Jan Hultman, jan.hultman@liljeholmen.nu

Välkommen med din ansökan senast den 5 juni via e-post till daniel.bjurhamn@liljeholmen.nu
Bifoga sedvanliga handlingar och gärna två referenspersoner.

0494-797 00, www.liljeholmen.nu


Liljeholmen via sociala medier…

Du vet väl att du kan följa Liljeholmen via sociala medier!08df773d1f04ea78500ec78822968c33

facebook.com/liljeholmen

twitter.com/LiljeholmenFhsk

instagram.com/liljeholmenfhsk


Ikon1931 läggs ner

552855_ikon
Efter att ha kämpat med dålig ekonomi under ett par års tid har beslutet tagits att lägga ner ungdomsmagasinet Ikon1931. Ungdomsmagasinet Ikon1931 har funnits sedan 2007, men nu läggs det ner. I juni kommer det sista numret ut.
– Det känns väldigt tråkigt, säger Lina Mattebo, vikarierande redaktör.

– Samtidigt är det tudelat. Jag är också så glad och tacksam för allt jag lärt mig under åren med Ikon1931 och alla duktiga unga människor jag fått äran att jobba med.

Liljeholmen har samarbetat med Ikon1931 på Frizon i sex år nu så det känns tomt på många sätt. Men framförallt så tror vi att ett ungdomsmagasin i stil med Ikon1931 behövs.

Läs hela artikeln i Dagen här.