Nyheter

Nyheter

NYHETER


Återvändarhelg som ger mersmak

Helgen den 20-21 mars hade vi en återvändarhelg. Gamla deltagare var inbjudan till en festkväll på fredagskvällen med mat, musik och framförallt många goda samtal och återseenden.

Lördagsförmiddagen innehöll lite olika program i olika kurser i form av föreläsningar och workshop. Eftermiddagen startade med att Aygül Lale Kabaca presenterade utställningen Mod utan gränser. Därefter var det workshop med Maia Hirasawa med en efterföljande konsert på kvällen.

Här nedan finns lite bilder från helgen.

I höst planerar vi en ytterligare en satsning på återvändarhelg. Skriv in 16-18 oktober i din almanacka. Det kommer att bli bra!

 


Diakoni- och själavårdsutbildningarna lockar mitt i livet

På diakonutbildningen på Liljeholmens folkhögskola, med Evangeliska frikyrkan som huvudman,­ ser de erfarenhet och ålder som en positiv faktor i utbildningen.

– Ja, helt klart. Deras egna livserfarenheter är en stor kunskapsresurs, säger Annika Lager Watrous, kursföreståndare för den diakonala kursen.

Och antal sökande har ökat till diakonutbildningen. Annika Lager Watrous uppger att hon ser ett större diakonalt och socialt intresse hos församlingarna.

– Många ser själavårdskursen som ett kompletterande av det som de redan håller på med. De ser att det finns ett behov av själavård i exempelvis skola, vård och omsorg, säger Rosie Gard, kursföreståndare för själavårdskursen.­ ­

Läs hela artikeln på Dagen.se

Läs mer om Diakoniutbildningen. Start HT-15, sista ansökan 1 april

Läs mer om Själavårdsutbildningen. Start VT-16, sista ansökan 1 oktober

dk

 


Vego-pris 2015

IMG_3751

Liljeholmens folkhögskola har tilldelats Vego-priset 2015 från den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan.

“Vego-priset 2015 går till Liljeholmens folkhögskola för deras engagemang i att lyfta fram den vegetariska matens fördelar. Skolan erbjuder alltid bra vegetariska och veganska alternativ. Skolan uppmuntrar alla elever att pröva vegetariskt, bland annat genom en treveckors prövoperiod, och därigenom har många upptäckt hur enkelt och gott det är att äta vegetariskt.”

Söndagen den 15 mars var Daniel Bjurhamn i Uppsala för att ta emot priset och för att föra ett samtal kring Liljeholmens arbete med det vegetariska och med miljöarbetet i stort.

IMG_3749Här finns länkar till sådant som har skrivits i pressen.

Pressrelease från Vildåsnan

Artikel i Corren

Artikel i Dagen

Så här sa några av eleverna som gått/går på Liljeholmens folkhögskola, som kommentar på att Vego-priset 2015 går till Liljeholmens folkhögskola, samt om de har något tips på vad nästa utmaning skulle kunna vara, i matväg.

– Alla får möjligheten/uppmuntras till att prova vegetarisk mat i tre veckor. Samt att vi får mycket rotfrukter och annat närproducerat.

– Fantastiskt, fantastiskt roligt! De har ju jobbat väldigt hårt och länge satsat stort på både vegkost och hållbarhet i största allmänhet. Jag tycker att det är fascinerande att de, samtidigt som de gått ut med det och tydligt även berättat anledningarna, har haft en ödmjuk framfart. Det skapar en inre vilja hos kursdeltagarna, på något sätt, istället för en känsla av tvång och skuld. (Vilket i och för sig också kan trigga ibland!) Jag har svårt att säga mer än att jag är tacksam. För mig, och för mig som kristen, har Liljeholmens kamp betytt jättemycket. Det har fått mig att inse vad som faktiskt är värt att kämpa för. Klyschigt och fint. Jag funderar frenetiskt på någon lämplig utmaning, men utan framgång…

– Vad roligt. Grattis Liljeholmen! Det var ju några år sedan jag gick där, vet inte hur det är idag. Men när jag var där så fick vi ofta god mat, men kanske lite väl ofta sojakorvar… Så det kanske kunde vara en utmaning, att testa lite nya rätter? Fast som sagt, det kan ju ha ändrats.

– HEJ och vad KUL att Liljeholmen får Vegopriset! Väl värt skulle jag säga. Hmmm… Bra fråga, såg några av de anledningar till att de fick priset och det är ju verkligen bra grejer. Maten var fantastisk och den vegetariska/veganska var verkligen bra. De använde också väldigt mycket rester för att minska svinnet, vilket ju var hur bra som helst. De gjorde alltid bröd på gröten som blev över osv. De var ju väldigt miljömedvetna i allmänhet och vi åkte tåg istället för flyg till London osv, men det är ju en liten annan grej. Kommer inte på så mycket mer.

– Tja en utmaning kanske skulle vara att dra det ännu längre, främst servera vegetariskt till alla elever eller bara ha en köttdag/veckan, […] ser fram emot den dagen det sker & fler folkhögskolor följer drar exempel… eller nått liknande.

– En sak som jag tycker är bra är att de uppmuntrar elever att pröva vegetarisk mat en period, tre veckor, utan att det känns som ett tvång. Väldigt många prövade och en del övergick helt till vegetarisk mat under mina två år.

– Så kul! Det förtjänar dom! Ge massa cred till matpersonalen, de är helt fantastiska. De är bäst på att hitta kreativa sätt att återanvända rester och minskar på det sättet köttkonsumtionen. Hmm, kanske att göra vegetarisk mat till hela skolan vid lite fler tillfällen?

– Jag hörde detta, väldigt roligt De är fantastiska i köket! Det var där jag själv blev vego. pga. de har världens bästa grej. Nämligen ett erbjudande att pröva vegetariskt i tre veckor och sedan bestämma om man vill fortsätta eller ej. Vilket de uppmuntrar alla att göra. Så många gör det och får upp ögonen för att det är gött. :) Vad de kan utmanas i att fortsätta jobba med är nog vad eleverna slänger, jättesvårt. Vår klass försökte mycket med det också, men det är svårt!


Liljeholmare i Musik Direkt

twinleaf25 band och artister möttes i de två deltävlingarna på Skylten i februari. Åtta av dem gick vidare, och på lördag gör de upp om segern på Konsert & kongress. Twinleaf är ett av de åtta banden. Ett band som vuxit fram på Liljeholmens folkhögskola, med rötter i både hådrock och jazz.

Vi håller alla tummar vi har på lördag!

Länk till filmreportaget om Twinleaf

Länk till artikeln i Corren