Bloggar

BLOGGAR


Gudsrelation

Gårdagens inlägg fick bli dagens istället. Vad sägs som att försöka bjuda på två flugor i en smäll!

Så allting började med att jag blev (som många andra) tvingad till kyrkan då jag inte fick vara hemma själv. Kommer ihåg tiderna då jag tyckte det var extremt tråkigt och hade med mig så många leksaker som möjligt för att sysselsättas. Vi hade även en kyrka som hade två våningar vilket gjorde att man kunde vara på nedervåningen för lek om man inte klarade av gudstjänsten. Rädd som jag var så vågade jag aldrig sitta där helt ensam så jag fick plågas med att sitta där uppe och genomlida den 90min långa gudstjänsten. Vid den åldern kändes det dock som att pastorn predikade hela söndagen och det tog aldrig slut – hur kan man orka prata så länge tänkte jag.

Jag gjorde allt det där vanliga som sker i kyrkan och började gå på olika läger.  Problemet med den tiden var att jag upplevde några s.k gudsmöten men det utvecklades aldrig till någonting annat. ’’Föräldrartron’’ fungerade inte längre utan jag var tvungen att göra ett aktiv val. Mitt val blev dock väldigt enkelt och jag lämnade kyrkan (nu när jag tänker efter så kan jag ingenting annat än skratta åt mitt val). Men som jag har nämnt i tidigare texter så började jag ifrågasätta vår värld som vi lever i och såklart kunde jag inte undgå ifrån att Gud kom in i hela bilden. Bibelskola blev mitt val och nu sitter jag här. Jag fick chansen att studera och bearbeta bibeln på ett sätt som jag inte trodde var möjligt.  Jag började applicera mer av Guds ord i mitt liv och det började ske en förändring.
Den största förändringen skedde när jag valde att börja läsa bibeln. Jag hade aldrig läst bibeln tidigare utan bara läst ett ex antal verser från olika böcker. Men jag valde att börja läsa i Nya testamentet för att ge det hela en chans. Nu har vi även bibelläsning på skolan vilket gör att vi läser från början till slut.
Men min relation till Gud förändrades när jag valde att läsa om Guds ord. Innan så har jag hört om att man ska läsa i bibeln för att få större förståelse men jag har aldrig tagit det seriöst. Jag valde i alla fall Markusevangeliet som första bok och kommer ihåg att det gick lite trögt i början. Men för varje kapitel som gick så fick jag mer intresse. Det blev så intressant att jag var tvungen att sätta upp gränser på lektionerna  för mitt läsande(vilket jag fortfarande har). Idag har jag som obligatorisk vana att läsa ett kapitel ur bibeln varje dag.  Nu i efterhand så har jag märkt att det är extremt viktigt att läsa bibeln för att kunna få större förståelse. Hur ska man annars kunna förhålla sig till Guds ord?

Så för att summera det lilla:

1) Att leva på ens föräldrars tro fungerar inte i längden. Man måste göra ett eget val för att kunna få en förändring.

2) Vi kan inte bara gå på gudstjänst, läger eller festival och inte försöka utveckla någonting mer med Gud.

Den sista och viktigaste

3) Att läsa bibeln. Det må kännas krångligt och svårt. Men det gör så extremt mycket för förståelsen. Hur ska vi förhålla oss till Guds ord om vi inte läser om det? Så sätt igång med Markusevangeliet om du nu aldrig har läst bibeln förut. Ge det en chans och ha tålamod. I’m here for you.

Jag vill gå in mer djupgående men eftersom att jag inte har tillräckligt med tid så får vi köra en mer enkel förklaring – hoppas det är okej.

Ett inlägg kvar sen avslutas allting. Vad sägs som att slå igen säcken!
Tills vidare –
Fred ut vänner (!)
Tereza


Svart&Troende

 

Att vara troende. Att vara en lärljunge. I Nya testamentet i bibeln kommer det nya budet ’’Ni ska älska varandra så som jag har älskat er’’.  Aldrig har jag varit med om så mycket kärlek på en och samma gång.

I Lukas 6:27-36 står det även ’Älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er. Välsigna dem som förbannar er och be för dem som skymfar er. Slår någon dig på ena kinden, så vänd också fram den andra. Tar någon ifrån dig manteln, så hindra honom inte från att ta skjortan också. Ge åt alla som ber dig, och tar någon det som är ditt, så kräv det inte tillbaka. Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem. Skall ni ha tack för att ni älskar dem som älskar er? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek. Skall ni ha tack för att ni gör gott mot dem som gör gott mot er? Också syndare handlar så. Och skall ni ha tack för att ni lånar åt dem som ni tror kan betala tillbaka? Också syndare lånar åt syndare för att få samma belopp tillbaka. Nej, älska era fiender, gör gott och ge lån utan att hoppas få igen. Då skall er lön bli stor, och ni skall bli den Högstes söner, ty han är själv god mot de otacksamma och onda. Var barmhärtiga, så som er fader är barmhärtig ’’

Budet är väldigt ’’enkelt’’ och det ända som krävs är att älska och visa kärlek. Den största utmaningen kommer när man ska applicera det på sitt egna liv (och vardag).  Vi säger att vi ska vara lärljungar men applicerar vi verkligen Guds ord i vår vardag eller läser vi bara om det? (Det är nu du får chansen att tänka efter… vilket man egentligen inte gör)

Man måste lära sig att inte bara läsa Bibeln utan leva efter den för det är där som vårt lärljungaskap kommer i sitt rätta esse.

Så vad betydde det för mig? 

Sen barnsben har jag varit med om rasism på olika sätt. Kommentarer och elaka ord uppstår som är till för att kränka och förolämpa mig. Som liten valde jag oftast att inte reagera och tog an mig det istället. Min hudfärg kanske inte var så fin och därmed är det helt naturligt att ingen kommer någonsin fråga chans på mig. Jag hatade mitt hår och tyckte inte alls att det var vackert och var inte alls nöjd med mitt utseende. Tänk om jag bara hade haft lite rakare hår och inte så lockigt då skulle jag kunna gå natural hela tiden. Kommentarerna fortsatte att följa med i uppväxten och efter ett tag växte det ett stort hat inombords som gjorde att jag blev så arg på allt å alla. Jag började få trust issues.. Vilken vit person som jag mötte såg jag nästan som en fiende. Och ibland kunde det hända att jag stötte på en person som ville kränka en.

Det var sommaren 2015 som jag jobbade på äldreboende som rasismen slog mig i ansiktet och jag fick uppleva det på riktigt. Och det var någonstans efter det som fler kommentarer började komma från alla sorters människor. Jag hittade min fiende/fiender!
Och att då läsa Luk 6:27-36 ’’älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er’’ – DÄR har vi utmaningen. För tänk dig exempelvis, någon kommer fram till dig och istället för att fråga om mitt namn, tillstånd, vad jag gör på fritiden så kommer kommentarer som ’’har du någonsin försök att tvätta bort smutsen på din hud’’ eller ’’usch kolla där kommer hon igen’’. Kommentar efter kommentar och du ska ÄLSKA den personen. Du ska visa kärlek istället för att skrika tillbaka. För vi säger ju själva att vi vill vara Jesus lärljungar och det är i sådana situationer som lärljungaskapet kommer till användning.
Jesus själv får genomgå otroligt mycket hat från världen och det är i Johannesevangeliet 15:18-19 som det står ’’Om världen hatar er, kom då ihåg att den har hatat mig före er. Om ni tillhörde världen skulle världen älska er som sina egna. Men nu tillhör ni inte världen, utan jag har kallat er ut ur världen, och därför hatar världen er’’.

Den bibelversen kan jag alltid gå tillbaka till när jag känner all den hat och ondska som kommer från samhället. Ingenting säger att lärljungaskapet är enkelt utan tvärtom. Och ibland kan jag tycka att det är väldigt svårt att ta till sig Guds ord då man lever väldigt priviligerad och tvingas inte brottas med orden så som man egentligen borde.

Däremot så är jag sjukt tacksam för att jag föddes som svart kvinna och idag kan kalla mig kristen. Det jag däremot önskar och saknar är mer undervisning om detta för att lättare veta hur man ska förhålla sig till dessa situationer. Med tiden har jag, med Gud gjort vad som är bäst för mig. Kommentarerna kommer när de känner för det och jag är nästan aldrig beredd på det. Men min största utmaning i den situationen är att inte svara med en elak kommentar tillbaka på samma sätt. Att visa kärlek och ’’besegra det onda med det goda’’ är något som jag hela tiden har i baktanke. Det betyder inte att jag ska vara positiv till situationen (inte heller att jag accepterar det) men välja att istället ställa en frågeställare till personen och få den att tänka efter. Oftast (noter aldrig) är inte personen medveten om hur kränkande frågan egentligen är – #tragiskt men sant.

Jag vet inte riktigt vad jag vill få ut av hela den här kontexten men jag har på senaste tiden märkt att man inte lever ut sitt lärljungskap som man borde. Vi läser väldigt mycket ur bibeln och hur Jesus agerade i många olika situationer men hur väl applicerar vi det på vårt liv? Den största utmaningen kommer där och det är egentligen DÄR som fokuset borde vara. Vi talar väldigt mycket om att älska sin fiende men hur ska man lära sig att älska om vi aldrig gör det i verkligheten? Och hur ska man visa kärlek i olika situationer? Hur gör andra troende?
Frågetecken och återigen frågetecken och ibland önska jag att det fanns svar på mina frågor..

Imorgon är det helg och näst sista inlägget. Tänkte byta lite fokus och köra på någonting annat då.

Återigen!
Fred ut vänner (!)

Tereza

 

 


Att vara svart i en vit värld (förvarning)

Så Uganda blev mitt ursprung men Sverige blev min uppväxt. Uganda är ett land, som många andra länder en del av kontinenten Afrika. För att göra det hela enkelt —> Afrika är inte ett land utan består av 55 länder (väldigt självklart) men trots det så får jag frågor som ’’talar du Afrikanska’’ eller ’’ser alla ut som du i Afrika’’ och listan med frågor kan bli längre. Tänker man på alla frågor så blir man lite smått irriterad för att man inser att det finns en väldigt stor okunskap. Då jag återigen bara är 19år orkar jag inte alltid vara en lärare som ska förväntas besitta information som ska lära ut omgivning- jag passar nog på den.
Det finns uppslagsverk och böcker att läsa, vill man lära sig så läser man där eller årets största bok eeeever (för vår tid) – internet. På hela 10sekunder kan du få upp stumtals med information om allt mellan himmel och jord.

Men eftersom att jag faktiskt är kristen och ska vara en godmedmänniska så tänkte jag ge lite basic information som alltid behövs. Då min hudfärg står ut tillskillnad från samhällets ideal så händer det ofta att jag får frågor om/kring den. När någon sedan känner för att vara lite elak och försöka sig på att kränka mig så använder det n-ordet. Det här är ända gången som jag kommer använda dessa ord och skriva om dem men det är bara för lärlingssyfte. Återigen okunskap.
Neger är ett ord som används under en stor del av historien och förknippas till en folkgrupp. I det här fallet är det mot svarta under slavhandeln. Det var de vita som självklart tog sig ann detta (gör det fortfarande) och använde det mycket under slaveriet som en kränkning/förolämpning. Ett tydlig sätt som visar att svarta var underordnade vita. Man skrek, spottade, misshandlade svarta allt på grund av —> makt. Hand i hand användes detta ord och finns fortfarande kvar idag. Så för att göra en lång historia kort, användningen av ordet visar bara på vilken kunskap du besitter. Det är så mycket mer än bara ett ord och visar på så mycket mer. En samhällsstruktur som ingen gillar.

’’Men ni svarta använder ju det mot varandra’’ – den diskussionen finns alltid men jag orkar inte ta det nu. Vill du så kan vi snacka om den privat och vem vet, jag kanske väljer att skriva om det någon gång i framtiden.
Ett annat ord som inte heller är okej att tala om är m-ordet dvs mulatt. Ett ord som också har en historisk bakgrund. Där ordet egentligen kommer ifrån mula vilket är en blandning av en vit och svart  person där man referat till djuret som är en blandning av en åsna och häst. Såå nu har jag inprincip gett er uträkningen vilket gör det väldigt lätt för dig att räkna ut slutresultatet. Jag använder inte orden i respekt och tycker heller inte att man ska använda någon av dem för att de är väldigt kränkande och tycker därmed inte att man ska ta sig frihet att göra som man vill. I slutändan så syftar det till någonting och har en större påverkan än vad man egentligen tror.

Men att växa upp i en vit värld med en vithetsnorm är inte alltid så kul – speciellt om du inte är vit. Att inte känna sig inkluderad och hela tiden bli ifrågasatt och förolämpad startade från tidig ålder. Dock var de inget som man fick instruktioner om (något som jag tackar Adam Tensta för i hans nya låt Svartbäbis – kolla upp) utan man lärde sig med tiden.

Men att inte vara etnisk svensk och ständigt bli påpekad om det TROTS att man försöker anpassa sig till samhället är som ett öppet slag i ansiktet.  Och oftast vill man inte mena någonting illa med alla sina frågor men genom att ställa dem visar på att du ser mig som annorlunda då frågan endast riktas till mig.
Vi kör ett (enkelt men vardagligt) exempel så vi alla förstår vad jag menar. 

Ibland (väldigt ofta) vill människor röra mitt hår och ställa (dumma – förlåt) enkla frågor som ’’hur tvättar du ditt hår?’’ , ’’får jag känna på ditt hår’’, ’’Vad gör du med ditt hår när du ska sova’’ och återigen så blir listan lång med stumtals av frågor. Och även om man inte menar någonting dumt med det så visar det bara på att jag är annorlunda. Så egentligen kvittar de hur mycket jag försöker anpassa mig till samhället för frågorna kommer fortfarande komma från folk i min omgivning.  Vid det här laget har jag lärt mig att ha överseende och förstår att det finns en okunskap, men hey vi lever i 2016 inte år 0.

Men något som sedan kan få mitt humör att vända totaally är om man RÖR/klappar/känner mig på huvudet och ska behandla mig som ett djur. Samtidigt som man ska ge kommentarer som ’’ditt hår känns som bomull’’ eller ’’ditt hår känns som päls’’ . Om jag ska vara helt ärlig så ser jag inte det som en komplimang att bli jämförd med bomull och päls :)

Så hittills så kan vi ta lärdom att:

 1. Att vara svart i en vitvärld gör att man ständigt känner sig utanför och trots att man försöker anpassa sig så påpekar omgivningen det kontinuerligt. – Im not a Alien.
 2. Det finns okunskap
 3. De två orden n-ordet och m-ordet är rasistiska uttryck.
 4. Det finns okunskap
 5. Mitt hår har ingen fribiljett and DO NOT TOUCH IT!
 6. Det finns okunskap
 7. Jag skulle kunna skriva så mycket mer och vill få med C.A (Culture appropriation), exotifiering etc men måste få space för resterande.
 8. Sist men inte minst. Jag är ju kristen och försöker vara en sån bra lärljunge som möjligt så se det som en lärdom. Jag må låta serious men ibland måste man vara lite mer allvarlig.

Next up is troende och då slår vi ihop dem. Vem vet, det kanske kan bli någonting bra utav detta. Att skriva är inte min bästa egenskap men hey bästa av allt är att Gud är med och de är nice.

Fred ut vänner (!)
Tereza


”Skrattar bäst som skrattar sist”

Vad jag kom på från senaste inlägget var att jag inte presenterade mig själv med basic info något som bara NAMNET. Så för att göra det enklare för er, Tereza heter jag i förnamn och Luyirika i efternamn. Antal gånger folk frågat om hur man uttalar mitt efternamn är oändlig och jag tänker inte ens försöka förklara det nu heller. Om du är megasugen så kan vi snacka i chatten.

Jag nämner ofta min ålder men efter 19 (snart 20) år har jag äntligen insett att Gud är humor. Det roliga är att du ska aldrig vara 100% säker på din framtid för det kan verkligen vända totalt #truestory.  Men i slutändan så är det väldig givande men också spännande att bli utmanad och utmana. Att byta mönster och göra någonting nytt bara för tron och därmed förlita sig på Gud är bland de viktigaste i relationen men också de svåraste (om man är kontrollfreak).

Min kära storebror valde att som 19åring gå bibelskola vilket var för ca 2-3 år sedan (tror jag). Min första reaktion var självklart inte en klapp på axeln utan snarare skrattanfall som ledde till att man hånade samt ifrågasatte hans val. Vem väljer att fokusera (spendera) ett helt år på Jesus? – tragiskt , var min första tanke. Sisådär 2år senare sitter jag själv här och har snart gått 50% av min utbildning på bibelskola. Jag vet vad ni tänker…

Tittar jag tillbaka i min bakspegel så kan jag se att det har skett någon sorts förändring. Den som var då – finns inte riktig kvar på samma sätt längre.

Det var på gymnasiet som allt ’’började’’- mitt ifrågasättande till allt å alla.

Gymnasiet blev den perioden som jag började ifrågasätta världen som vi lever i.  Nu i efterhand  har jag lärt mig att det är i sådana stunder jag är som mest aktiv.  Jag har också lärt mig att det är i sådana situationer som jag blir väldigt ivrig och gör allt i min makt för att få ett någorlunda svar på min fråga. Att ifrågasätta och bli ifrågasatt är två saker som ständigt går hand i hand när det kommer till mitt liv. Ingen av dem är riktiga favoriter men de ger väldigt mycket i längden.

Hursomhelst så hoppade jag på frikyrkotrenden och valde bibelskola.  Mitt iver inombords behövde svar och jag kände att bibelskola är ju väldigt inne just nu så varför inte prova på det. En timme senare och några klicka på en hemsida så hade jag lyckats skriva ihop lite om mig själv för att sedan skicka in en ansökan – snabbt men inte enkelt.
Då jag har rört mig lite inom frikyrkans värld så har man hört en å annan recension om bibelskola. Jag har dock aldrig lyssnat till vad personer har sagt om sina egna erfarenheter kring det (ibland ställde jag frågan bara för att vara trevlig och ha någonting att prata om).  Så inför detta år valde jag att inte ha några som helst förväntningar. Ett blankt papper som förhoppningsvis skulle få lite extra färg och ny kunskap efter ett år…

Efteråt så har jag lärt mig att den inställningen är den bästa. Det gör dig öppen för allting och chansen att bli besviken är väldigt liten.

Så vad är min bedömning hittills? 

 1. Att välja ett år och fokusera på Gud och bibeln har givit mig väldigt mycket (mer ingående kommer).  Hate to break it men jag kommer inte kunna formulera detta så jättebra inom skrift (vill ej skapa höga förväntningar nu). Jag har insett att vara kristen är inte bara h-ux-flux utan ett val som man gör. Att leva med Guds ord som   Prio nr.1 = jätte spännande men också jobbigt många gånger.
  Men jag gjorde ett val genom att välja bibelskola och det valet är ingenting som jag ångrar.

Har de gått över dina förväntingar? 

Då mina förväntningar inte existerade så gick det (fööör) bra. SJUKT Men sant!
Har det varit en dans på rosor?

 • Absolut inte, man har fått större förståelse för Gud och hans kärlek men det betyder inte att mitt liv är felfritt – tvärtom.. Men känslan av att veta att man inte är ensam utan har kraft från ovan som hjälper/styrker en om någonting inte går som det ska är allt som jag behöver.

Nu känner jag dock att mina två senaste inlägg har varit på en väldig enkel nivå så jag tänker att vi sätter igång.  Att vara svart&troende är två saker som säger allt om hur mitt liv är idag. Därför kommer jag dela upp ämnena i part 1 och 2. Vi sätter igång med det första —> svart dvs att vara svart. Imorgon är nästa inlägg uppe. Hoppas ni är med mig på den!

Fred ut vänner (!)

Tereza


Mother T

Vid det här laget borde man vara van vid presentation men för mig har det blivit tvärtom. Meningen med att skriva om sig själv är inte lika märkvärdigt då det känns som att ingen riktigt bryr sig eller kommer ihåg, vilket jag har märkt efter mina  19 (snart 20)år. Men jag ska försöka ha en positiv ton i det hela så det inte uppstår nå missförstånd – kan dock inte garantera.

Om snart två veckor blir man officiellt vuxen och på papper är man inte ett barn längre, hur mycket man sen behöver förhålla sig till det är oklart. Trots mina 19år på denna jord har jag fortfarande en storkärlek för godis + popcorn och kan ibland få jobbiga moments då mina cravings tar över. Med åren har jag lärt mig att hantera dem bättre..

Jag har lärt mig att som yngsta familjemedlem ger stora fördelar både som yngre och äldre. Med vänlig hälsning Tjejen med överröst kärlek.

Nej men skämtåsido, nu kör vi basicfakta:
1) tog studenten 2015 och insåg att man inte måste veta sin framtid när man bara levt 19år. Snackade med Gud om framtid och resultatet för mig blev bibelskola. Nu är det 2016 och jag har genomför 50% av min tid här – SICK. Tiden går verkligen fort när man har kul (å jag är fortfarande på punkt 1 av den här presentationen #tragiskt). Så vi skippar det här med punkter och avslutar med att jag verkligen ser fram emot att få skriva en vecka här. Det kommer bli tankar & funderingar som jag har känt att jag måste skriva om. Att vara svart&troende, bibelskola & folkhögskola och  Gudsrelation. Min tanke är att förhålla sig till detta inom loppet på den här veckan. Med Gud i fokus och massor med skön musik så kanske det här kan bli någonting. Vi gör det tillsammans, har vi frågor och funderingar så skriv till mig.

Hursomhelst så kommer nästa inlägg ikväll eller imorgon.
Jag tänkte att vi kunde börja från början. Det finns trots allt en anledning till att jag sitter här på en bibelskola och skriver om Gud. Så låt oss gå till botten med allt och sen jobba oss uppåt (eller någonstans).

Til next time
Fred ut vänner (!)

Tereza