Bloggar

Att vara svart i en vit värld (förvarning)


Publicerat i Blogg, BLOGGAR, av Tereza Luyirika

Så Uganda blev mitt ursprung men Sverige blev min uppväxt. Uganda är ett land, som många andra länder en del av kontinenten Afrika. För att göra det hela enkelt —> Afrika är inte ett land utan består av 55 länder (väldigt självklart) men trots det så får jag frågor som ’’talar du Afrikanska’’ eller ’’ser alla ut som du i Afrika’’ och listan med frågor kan bli längre. Tänker man på alla frågor så blir man lite smått irriterad för att man inser att det finns en väldigt stor okunskap. Då jag återigen bara är 19år orkar jag inte alltid vara en lärare som ska förväntas besitta information som ska lära ut omgivning- jag passar nog på den.
Det finns uppslagsverk och böcker att läsa, vill man lära sig så läser man där eller årets största bok eeeever (för vår tid) – internet. På hela 10sekunder kan du få upp stumtals med information om allt mellan himmel och jord.

Men eftersom att jag faktiskt är kristen och ska vara en godmedmänniska så tänkte jag ge lite basic information som alltid behövs. Då min hudfärg står ut tillskillnad från samhällets ideal så händer det ofta att jag får frågor om/kring den. När någon sedan känner för att vara lite elak och försöka sig på att kränka mig så använder det n-ordet. Det här är ända gången som jag kommer använda dessa ord och skriva om dem men det är bara för lärlingssyfte. Återigen okunskap.
Neger är ett ord som används under en stor del av historien och förknippas till en folkgrupp. I det här fallet är det mot svarta under slavhandeln. Det var de vita som självklart tog sig ann detta (gör det fortfarande) och använde det mycket under slaveriet som en kränkning/förolämpning. Ett tydlig sätt som visar att svarta var underordnade vita. Man skrek, spottade, misshandlade svarta allt på grund av —> makt. Hand i hand användes detta ord och finns fortfarande kvar idag. Så för att göra en lång historia kort, användningen av ordet visar bara på vilken kunskap du besitter. Det är så mycket mer än bara ett ord och visar på så mycket mer. En samhällsstruktur som ingen gillar.

’’Men ni svarta använder ju det mot varandra’’ – den diskussionen finns alltid men jag orkar inte ta det nu. Vill du så kan vi snacka om den privat och vem vet, jag kanske väljer att skriva om det någon gång i framtiden.
Ett annat ord som inte heller är okej att tala om är m-ordet dvs mulatt. Ett ord som också har en historisk bakgrund. Där ordet egentligen kommer ifrån mula vilket är en blandning av en vit och svart  person där man referat till djuret som är en blandning av en åsna och häst. Såå nu har jag inprincip gett er uträkningen vilket gör det väldigt lätt för dig att räkna ut slutresultatet. Jag använder inte orden i respekt och tycker heller inte att man ska använda någon av dem för att de är väldigt kränkande och tycker därmed inte att man ska ta sig frihet att göra som man vill. I slutändan så syftar det till någonting och har en större påverkan än vad man egentligen tror.

Men att växa upp i en vit värld med en vithetsnorm är inte alltid så kul – speciellt om du inte är vit. Att inte känna sig inkluderad och hela tiden bli ifrågasatt och förolämpad startade från tidig ålder. Dock var de inget som man fick instruktioner om (något som jag tackar Adam Tensta för i hans nya låt Svartbäbis – kolla upp) utan man lärde sig med tiden.

Men att inte vara etnisk svensk och ständigt bli påpekad om det TROTS att man försöker anpassa sig till samhället är som ett öppet slag i ansiktet.  Och oftast vill man inte mena någonting illa med alla sina frågor men genom att ställa dem visar på att du ser mig som annorlunda då frågan endast riktas till mig.
Vi kör ett (enkelt men vardagligt) exempel så vi alla förstår vad jag menar. 

Ibland (väldigt ofta) vill människor röra mitt hår och ställa (dumma – förlåt) enkla frågor som ’’hur tvättar du ditt hår?’’ , ’’får jag känna på ditt hår’’, ’’Vad gör du med ditt hår när du ska sova’’ och återigen så blir listan lång med stumtals av frågor. Och även om man inte menar någonting dumt med det så visar det bara på att jag är annorlunda. Så egentligen kvittar de hur mycket jag försöker anpassa mig till samhället för frågorna kommer fortfarande komma från folk i min omgivning.  Vid det här laget har jag lärt mig att ha överseende och förstår att det finns en okunskap, men hey vi lever i 2016 inte år 0.

Men något som sedan kan få mitt humör att vända totaally är om man RÖR/klappar/känner mig på huvudet och ska behandla mig som ett djur. Samtidigt som man ska ge kommentarer som ’’ditt hår känns som bomull’’ eller ’’ditt hår känns som päls’’ . Om jag ska vara helt ärlig så ser jag inte det som en komplimang att bli jämförd med bomull och päls :)

Så hittills så kan vi ta lärdom att:

  1. Att vara svart i en vitvärld gör att man ständigt känner sig utanför och trots att man försöker anpassa sig så påpekar omgivningen det kontinuerligt. – Im not a Alien.
  2. Det finns okunskap
  3. De två orden n-ordet och m-ordet är rasistiska uttryck.
  4. Det finns okunskap
  5. Mitt hår har ingen fribiljett and DO NOT TOUCH IT!
  6. Det finns okunskap
  7. Jag skulle kunna skriva så mycket mer och vill få med C.A (Culture appropriation), exotifiering etc men måste få space för resterande.
  8. Sist men inte minst. Jag är ju kristen och försöker vara en sån bra lärljunge som möjligt så se det som en lärdom. Jag må låta serious men ibland måste man vara lite mer allvarlig.

Next up is troende och då slår vi ihop dem. Vem vet, det kanske kan bli någonting bra utav detta. Att skriva är inte min bästa egenskap men hey bästa av allt är att Gud är med och de är nice.

Fred ut vänner (!)
Tereza