Bloggar

”Skrattar bäst som skrattar sist”


Publicerat i Blogg, BLOGGAR, Uncategorized, av Tereza Luyirika

Vad jag kom på från senaste inlägget var att jag inte presenterade mig själv med basic info något som bara NAMNET. Så för att göra det enklare för er, Tereza heter jag i förnamn och Luyirika i efternamn. Antal gånger folk frågat om hur man uttalar mitt efternamn är oändlig och jag tänker inte ens försöka förklara det nu heller. Om du är megasugen så kan vi snacka i chatten.

Jag nämner ofta min ålder men efter 19 (snart 20) år har jag äntligen insett att Gud är humor. Det roliga är att du ska aldrig vara 100% säker på din framtid för det kan verkligen vända totalt #truestory.  Men i slutändan så är det väldig givande men också spännande att bli utmanad och utmana. Att byta mönster och göra någonting nytt bara för tron och därmed förlita sig på Gud är bland de viktigaste i relationen men också de svåraste (om man är kontrollfreak).

Min kära storebror valde att som 19åring gå bibelskola vilket var för ca 2-3 år sedan (tror jag). Min första reaktion var självklart inte en klapp på axeln utan snarare skrattanfall som ledde till att man hånade samt ifrågasatte hans val. Vem väljer att fokusera (spendera) ett helt år på Jesus? – tragiskt , var min första tanke. Sisådär 2år senare sitter jag själv här och har snart gått 50% av min utbildning på bibelskola. Jag vet vad ni tänker…

Tittar jag tillbaka i min bakspegel så kan jag se att det har skett någon sorts förändring. Den som var då – finns inte riktig kvar på samma sätt längre.

Det var på gymnasiet som allt ’’började’’- mitt ifrågasättande till allt å alla.

Gymnasiet blev den perioden som jag började ifrågasätta världen som vi lever i.  Nu i efterhand  har jag lärt mig att det är i sådana stunder jag är som mest aktiv.  Jag har också lärt mig att det är i sådana situationer som jag blir väldigt ivrig och gör allt i min makt för att få ett någorlunda svar på min fråga. Att ifrågasätta och bli ifrågasatt är två saker som ständigt går hand i hand när det kommer till mitt liv. Ingen av dem är riktiga favoriter men de ger väldigt mycket i längden.

Hursomhelst så hoppade jag på frikyrkotrenden och valde bibelskola.  Mitt iver inombords behövde svar och jag kände att bibelskola är ju väldigt inne just nu så varför inte prova på det. En timme senare och några klicka på en hemsida så hade jag lyckats skriva ihop lite om mig själv för att sedan skicka in en ansökan – snabbt men inte enkelt.
Då jag har rört mig lite inom frikyrkans värld så har man hört en å annan recension om bibelskola. Jag har dock aldrig lyssnat till vad personer har sagt om sina egna erfarenheter kring det (ibland ställde jag frågan bara för att vara trevlig och ha någonting att prata om).  Så inför detta år valde jag att inte ha några som helst förväntningar. Ett blankt papper som förhoppningsvis skulle få lite extra färg och ny kunskap efter ett år…

Efteråt så har jag lärt mig att den inställningen är den bästa. Det gör dig öppen för allting och chansen att bli besviken är väldigt liten.

Så vad är min bedömning hittills? 

  1. Att välja ett år och fokusera på Gud och bibeln har givit mig väldigt mycket (mer ingående kommer).  Hate to break it men jag kommer inte kunna formulera detta så jättebra inom skrift (vill ej skapa höga förväntningar nu). Jag har insett att vara kristen är inte bara h-ux-flux utan ett val som man gör. Att leva med Guds ord som   Prio nr.1 = jätte spännande men också jobbigt många gånger.
    Men jag gjorde ett val genom att välja bibelskola och det valet är ingenting som jag ångrar.

Har de gått över dina förväntingar? 

Då mina förväntningar inte existerade så gick det (fööör) bra. SJUKT Men sant!
Har det varit en dans på rosor?

  • Absolut inte, man har fått större förståelse för Gud och hans kärlek men det betyder inte att mitt liv är felfritt – tvärtom.. Men känslan av att veta att man inte är ensam utan har kraft från ovan som hjälper/styrker en om någonting inte går som det ska är allt som jag behöver.

Nu känner jag dock att mina två senaste inlägg har varit på en väldig enkel nivå så jag tänker att vi sätter igång.  Att vara svart&troende är två saker som säger allt om hur mitt liv är idag. Därför kommer jag dela upp ämnena i part 1 och 2. Vi sätter igång med det första —> svart dvs att vara svart. Imorgon är nästa inlägg uppe. Hoppas ni är med mig på den!

Fred ut vänner (!)

Tereza