Nyheter

Nyheter

Street art intar Liljeholmens folkhögskola


Publicerat i NYHETER, av Liljeholmen

Snart kommer bild- och konstintresserade kunna inspireras av Street art på Liljeholmens folkhögskola. Till hösten startar en ny profil där kursdeltagarna på konstskolan bland annat får arbeta med gatuinspirerad konst.

 

Street art – mer än måleri

IMGP6180 - Kopia

Utöver ämnen som komposition, färglära, bildutveckling, keramik, skulptur och grafik kommer deltagarna på Liljeholmens båda konstlinjer – konstskolan I och II – även ha workshops i street art till hösten. ”Det är väldigt fruktbart för eleverna att föra in det i sitt arbete” säger kursföreståndaren Lars Thostrup, som även är verksam konstnär och medlem i konstnärsföreningen ALKA. ”Street art är ju mycket, mycket mer än måleri – det är ett förhållningssätt som är lite kul, inte minst när det gäller utbildning. Traditionen är att inte utbilda sig utan jobba fram på egen hand.” Det tycker Thostrup rimmar väl med folkhögskolans breda syn på utbildning och bildning. Han är därför väldigt positiv till satsningen på en konstform som annars ofta förbises av konstskolor. Nu har det dessutom kommit en sprayfärg som är fri från lösningsmedel – Liljeholmen kan även fortsättningsvis stoltsera med sin miljö- och hälsovänliga bildkonst.

 

Man kan göra så mycket med en sprayburk

Ledare för street art-profilen kommer Julius Nord vara. Han har själv gått på Liljeholmens konstskola men har under det senaste året även jobbat med en street art-kurs för unga på Östergötlands museum i Linköping. ”Jag vill berätta om graffitin och vad det är. Diskutera kring vem som får synas i det offentliga rummet.” Julius är medlem i konstnärskollektivet Streetexpressions som senast uppmärksammades i samband med humanistdygnet i Linköping. ”Jag tror det kan vara kul att lära sig graffititekniken för att kunna använda det i sina tavlor sedan. Det blir ju fler möjligheter än att bara använda pensel. Man kan göra så väldigt mycket med en sprayburk när man lärt sig tekniken.”
Kinda kommun har flest lagliga graffitiväggar i länet och en av dem ligger just i Rimforsa. Det ger kursdeltagarna alla möjligheter att ta ut svängarna i sitt skapande, och närheten till Linköping är ytterligare ett plus för den som är intresserad av urban konst. ”Det är så bra det kan bli!” säger Julius.

 

Kontaktuppgifter

Liljeholmens folkhögskola: Lars Thostrup, 0494-797 00, 0705-16 68 33 lars.thostrup@liljeholmen.nu  www.liljeholmen.nu/konstskola