Bloggar

Svart&Troende


Publicerat i Blogg, BLOGGAR, av Tereza Luyirika

 

Att vara troende. Att vara en lärljunge. I Nya testamentet i bibeln kommer det nya budet ’’Ni ska älska varandra så som jag har älskat er’’.  Aldrig har jag varit med om så mycket kärlek på en och samma gång.

I Lukas 6:27-36 står det även ’Älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er. Välsigna dem som förbannar er och be för dem som skymfar er. Slår någon dig på ena kinden, så vänd också fram den andra. Tar någon ifrån dig manteln, så hindra honom inte från att ta skjortan också. Ge åt alla som ber dig, och tar någon det som är ditt, så kräv det inte tillbaka. Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem. Skall ni ha tack för att ni älskar dem som älskar er? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek. Skall ni ha tack för att ni gör gott mot dem som gör gott mot er? Också syndare handlar så. Och skall ni ha tack för att ni lånar åt dem som ni tror kan betala tillbaka? Också syndare lånar åt syndare för att få samma belopp tillbaka. Nej, älska era fiender, gör gott och ge lån utan att hoppas få igen. Då skall er lön bli stor, och ni skall bli den Högstes söner, ty han är själv god mot de otacksamma och onda. Var barmhärtiga, så som er fader är barmhärtig ’’

Budet är väldigt ’’enkelt’’ och det ända som krävs är att älska och visa kärlek. Den största utmaningen kommer när man ska applicera det på sitt egna liv (och vardag).  Vi säger att vi ska vara lärljungar men applicerar vi verkligen Guds ord i vår vardag eller läser vi bara om det? (Det är nu du får chansen att tänka efter… vilket man egentligen inte gör)

Man måste lära sig att inte bara läsa Bibeln utan leva efter den för det är där som vårt lärljungaskap kommer i sitt rätta esse.

Så vad betydde det för mig? 

Sen barnsben har jag varit med om rasism på olika sätt. Kommentarer och elaka ord uppstår som är till för att kränka och förolämpa mig. Som liten valde jag oftast att inte reagera och tog an mig det istället. Min hudfärg kanske inte var så fin och därmed är det helt naturligt att ingen kommer någonsin fråga chans på mig. Jag hatade mitt hår och tyckte inte alls att det var vackert och var inte alls nöjd med mitt utseende. Tänk om jag bara hade haft lite rakare hår och inte så lockigt då skulle jag kunna gå natural hela tiden. Kommentarerna fortsatte att följa med i uppväxten och efter ett tag växte det ett stort hat inombords som gjorde att jag blev så arg på allt å alla. Jag började få trust issues.. Vilken vit person som jag mötte såg jag nästan som en fiende. Och ibland kunde det hända att jag stötte på en person som ville kränka en.

Det var sommaren 2015 som jag jobbade på äldreboende som rasismen slog mig i ansiktet och jag fick uppleva det på riktigt. Och det var någonstans efter det som fler kommentarer började komma från alla sorters människor. Jag hittade min fiende/fiender!
Och att då läsa Luk 6:27-36 ’’älska era fiender, gör gott mot dem som hatar er’’ – DÄR har vi utmaningen. För tänk dig exempelvis, någon kommer fram till dig och istället för att fråga om mitt namn, tillstånd, vad jag gör på fritiden så kommer kommentarer som ’’har du någonsin försök att tvätta bort smutsen på din hud’’ eller ’’usch kolla där kommer hon igen’’. Kommentar efter kommentar och du ska ÄLSKA den personen. Du ska visa kärlek istället för att skrika tillbaka. För vi säger ju själva att vi vill vara Jesus lärljungar och det är i sådana situationer som lärljungaskapet kommer till användning.
Jesus själv får genomgå otroligt mycket hat från världen och det är i Johannesevangeliet 15:18-19 som det står ’’Om världen hatar er, kom då ihåg att den har hatat mig före er. Om ni tillhörde världen skulle världen älska er som sina egna. Men nu tillhör ni inte världen, utan jag har kallat er ut ur världen, och därför hatar världen er’’.

Den bibelversen kan jag alltid gå tillbaka till när jag känner all den hat och ondska som kommer från samhället. Ingenting säger att lärljungaskapet är enkelt utan tvärtom. Och ibland kan jag tycka att det är väldigt svårt att ta till sig Guds ord då man lever väldigt priviligerad och tvingas inte brottas med orden så som man egentligen borde.

Däremot så är jag sjukt tacksam för att jag föddes som svart kvinna och idag kan kalla mig kristen. Det jag däremot önskar och saknar är mer undervisning om detta för att lättare veta hur man ska förhålla sig till dessa situationer. Med tiden har jag, med Gud gjort vad som är bäst för mig. Kommentarerna kommer när de känner för det och jag är nästan aldrig beredd på det. Men min största utmaning i den situationen är att inte svara med en elak kommentar tillbaka på samma sätt. Att visa kärlek och ’’besegra det onda med det goda’’ är något som jag hela tiden har i baktanke. Det betyder inte att jag ska vara positiv till situationen (inte heller att jag accepterar det) men välja att istället ställa en frågeställare till personen och få den att tänka efter. Oftast (noter aldrig) är inte personen medveten om hur kränkande frågan egentligen är – #tragiskt men sant.

Jag vet inte riktigt vad jag vill få ut av hela den här kontexten men jag har på senaste tiden märkt att man inte lever ut sitt lärljungskap som man borde. Vi läser väldigt mycket ur bibeln och hur Jesus agerade i många olika situationer men hur väl applicerar vi det på vårt liv? Den största utmaningen kommer där och det är egentligen DÄR som fokuset borde vara. Vi talar väldigt mycket om att älska sin fiende men hur ska man lära sig att älska om vi aldrig gör det i verkligheten? Och hur ska man visa kärlek i olika situationer? Hur gör andra troende?
Frågetecken och återigen frågetecken och ibland önska jag att det fanns svar på mina frågor..

Imorgon är det helg och näst sista inlägget. Tänkte byta lite fokus och köra på någonting annat då.

Återigen!
Fred ut vänner (!)

Tereza