Nyheter

Nyheter

Vego-pris 2015


Publicerat i NYHETER, av Daniel Bjurhamn

IMG_3751

Liljeholmens folkhögskola har tilldelats Vego-priset 2015 från den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan.

“Vego-priset 2015 går till Liljeholmens folkhögskola för deras engagemang i att lyfta fram den vegetariska matens fördelar. Skolan erbjuder alltid bra vegetariska och veganska alternativ. Skolan uppmuntrar alla elever att pröva vegetariskt, bland annat genom en treveckors prövoperiod, och därigenom har många upptäckt hur enkelt och gott det är att äta vegetariskt.”

Söndagen den 15 mars var Daniel Bjurhamn i Uppsala för att ta emot priset och för att föra ett samtal kring Liljeholmens arbete med det vegetariska och med miljöarbetet i stort.

IMG_3749Här finns länkar till sådant som har skrivits i pressen.

Pressrelease från Vildåsnan

Artikel i Corren

Artikel i Dagen

Så här sa några av eleverna som gått/går på Liljeholmens folkhögskola, som kommentar på att Vego-priset 2015 går till Liljeholmens folkhögskola, samt om de har något tips på vad nästa utmaning skulle kunna vara, i matväg.

– Alla får möjligheten/uppmuntras till att prova vegetarisk mat i tre veckor. Samt att vi får mycket rotfrukter och annat närproducerat.

– Fantastiskt, fantastiskt roligt! De har ju jobbat väldigt hårt och länge satsat stort på både vegkost och hållbarhet i största allmänhet. Jag tycker att det är fascinerande att de, samtidigt som de gått ut med det och tydligt även berättat anledningarna, har haft en ödmjuk framfart. Det skapar en inre vilja hos kursdeltagarna, på något sätt, istället för en känsla av tvång och skuld. (Vilket i och för sig också kan trigga ibland!) Jag har svårt att säga mer än att jag är tacksam. För mig, och för mig som kristen, har Liljeholmens kamp betytt jättemycket. Det har fått mig att inse vad som faktiskt är värt att kämpa för. Klyschigt och fint. Jag funderar frenetiskt på någon lämplig utmaning, men utan framgång…

– Vad roligt. Grattis Liljeholmen! Det var ju några år sedan jag gick där, vet inte hur det är idag. Men när jag var där så fick vi ofta god mat, men kanske lite väl ofta sojakorvar… Så det kanske kunde vara en utmaning, att testa lite nya rätter? Fast som sagt, det kan ju ha ändrats.

– HEJ och vad KUL att Liljeholmen får Vegopriset! Väl värt skulle jag säga. Hmmm… Bra fråga, såg några av de anledningar till att de fick priset och det är ju verkligen bra grejer. Maten var fantastisk och den vegetariska/veganska var verkligen bra. De använde också väldigt mycket rester för att minska svinnet, vilket ju var hur bra som helst. De gjorde alltid bröd på gröten som blev över osv. De var ju väldigt miljömedvetna i allmänhet och vi åkte tåg istället för flyg till London osv, men det är ju en liten annan grej. Kommer inte på så mycket mer.

– Tja en utmaning kanske skulle vara att dra det ännu längre, främst servera vegetariskt till alla elever eller bara ha en köttdag/veckan, […] ser fram emot den dagen det sker & fler folkhögskolor följer drar exempel… eller nått liknande.

– En sak som jag tycker är bra är att de uppmuntrar elever att pröva vegetarisk mat en period, tre veckor, utan att det känns som ett tvång. Väldigt många prövade och en del övergick helt till vegetarisk mat under mina två år.

– Så kul! Det förtjänar dom! Ge massa cred till matpersonalen, de är helt fantastiska. De är bäst på att hitta kreativa sätt att återanvända rester och minskar på det sättet köttkonsumtionen. Hmm, kanske att göra vegetarisk mat till hela skolan vid lite fler tillfällen?

– Jag hörde detta, väldigt roligt De är fantastiska i köket! Det var där jag själv blev vego. pga. de har världens bästa grej. Nämligen ett erbjudande att pröva vegetariskt i tre veckor och sedan bestämma om man vill fortsätta eller ej. Vilket de uppmuntrar alla att göra. Så många gör det och får upp ögonen för att det är gött. :) Vad de kan utmanas i att fortsätta jobba med är nog vad eleverna slänger, jättesvårt. Vår klass försökte mycket med det också, men det är svårt!