Diakoniutbildning
Utgångspunkt för utbildningen är den kristna kyrkans diakonala uppdrag. Syftet är att utveckla förmåga och kompetens för att arbeta med och möta människor i församling och samhälle.
Innehåll
Diakonins grund och syfte bearbetas inom ämnen som bibelkunskap, teologi, etik och utvecklingspsykologi. Diakonins praktiska uttryck studeras och övas i andaktspedagogik, själavård, samtalskonst, grupprocesser, kropp och hälsa. Olika teman som knyter an till människors utsatthet i livet bearbetas; funktionsnedsättning, missbruk/kriminalitet, åldrande/demens, mångkultur/integration, psykisk ohälsa och sexualitet. Vi reflekterar över hur individ, familj och omgivning påverkas och hur diakonin kan stödja och hjälpa. Genom praktik får man prova på olika diakonala verksamhetsområden.
Metod
Arbetssättet är relationspedagogiskt vilket innebär ett lärande om relationer (teori), i relationer (reflektion), genom relationer (praktik). Egna livserfarenheter är en viktig kunskapskälla som tillsammans med kurslitteratur, föreläsningar och praktik ger ett intressant och spännande lärande.
Studieform
Utbildningen är på halvfart och genomförs under två läsår. Varje termin innehåller tre kurstillfällen på Liljeholmen om vardera tre dagar. Däremellan bedrivs studierna på distans enskilt och i grupp. Målet är att skapa nära och goda lärprocesser även när vi jobbar på distans. Det är viktigt att vara medveten om att studierna tar en halvtid i anspråk.
Ansökan
Mer information om kursen och dess innehåll hittar du i:
Inloggning till distansverktyg
Logga in via denna portal – konto krävs: https://sites.google.com/a/liljeholmen.nu/diakoniutbildning/