Historia Liljeholmen

Huvudman & Historia

Vår huvudman

Liljeholmen präglas av en kristen grundsyn där alla är välkomna. Huvudman för skolan är Evangeliska Frikyrkan. Oavsett vilken bakgrund du har och vad du väljer att läsa vet vi att ett år på Liljeholmen kan betyda väldigt mycket. Det kan bli en vägvisare för framtiden, ett avbrott mitt i livet ett steg mot vidare studier eller ett steg närmare arbetsmarknaden. Säkert kommer ditt år också präglas av egen personlig mognad.

EFK är ett trossamfund bestående av 330 församlingar med totalt cirka 30 000 medlemmar. Samfundet grundades 1997 genom en sammanslagning av Örebro- missionen, Helgelseförbundet och Fribaptistsamfundet — samfund med mer än 100 år på nacken. Förutom internationell mission och församlingsarbete, är utbildning och barn- och ungdomsverksamhet en viktig del av EFK. Inom EFK finns tre folkhögskolor däribland Liljeholmen, och en teologisk högskola, Örebro Missionsskola.

Liljeholmens historia

1917 lät Esbjörn Pontin, ägare till godset Schedewi, uppföra huvudbyggnaden – Liljeholmen Herrgård. Herrgården byggdes med inspiration från Liljeholmens säteri i Blåvik (Tranås) och fick då även namnet Liljeholmen. Liljeholmen användes till en början framför allt som sommarbostad åt familjen Pontin. I oktober 1952 såldes herrgården till dåvarande Örebromissionen (som sedermera blev Evangeliska Frikyrkan).  

Liljeholmens folkhögskola startades sedan året därpå –  år 1951. Syftet var att låta ungdomar få möjlighet att studera. Studierna kan liknas vid var de som vi idag benämner som Allmän kurs. Genom åren har olika kurser tagit form. 1971 startades en fritidsledarutbildning, 1974 en allmän kurs i Åtvidaberg och 1975 en bibelkurs och så där har det rullat på. Som du kan se under rubrikerna kurser och uppdragsutbildningar så har vi idag verksamhet på många orter, med olika innehåll och karaktär. Förutom att utbilda dig hos oss så kan du idag bo på vårt vandrarhem, arrangera en konferens hos oss, ha din bröllopsfest här eller varför inte en församlingshelg. Verksamheten har som du förstår vuxit på alla möjliga sätt.