Bra att veta – FAQ

Vi får ofta frågor om Liljeholmen och dess verksamhet. Här är några av de vanligaste. Du kan också få svar på väldigt mycket i häftet “Bra att veta”. Hämta det här nedan.

 

Bra att veta 2019-20 Rimforsa för dig i Rimforsa

Här har vi samlat en mängd information som är bra för dig att veta innan du söker och när du har börjat på skolan. Här nedan finns också svar på frågor av lite mer övergripande karaktär.

Var ligger liljeholmen?

Skolan ligger i Rimforsa, ungefär 4 mil söder om Linköping vid väg 34 mot Vimmerby och vid Stångådalsbanan, järnvägen till Kalmar. Det finns goda förbindelser med buss och tåg till Linköping och söderut mot Kalmar. Se vägbeskrivning.

Skolan har också en filial i stadsdelen Skäggetorp i Linköping. Där finns allmänna kurser.

Kostar det att gå på skolan?

Undervisningen och det som hör till den är kostnadsfri. Det som kostar är att äta och att bo hos oss, om du väljer det. Du kan läsa mer om kostnader under varje kurs.

Måste jag bo på skolan?

Nej, du kan bo på annat sätt och komma till skolan på dagarna.

Måste man vara kristen för att gå på liljeholmen?

Liljeholmen präglas av en kristen grundsyn där alla är välkomna oavsett vilken tro eller livssyn du har eller om du inte alls är troende.

Hur stort är Rimforsa?

Rimforsa har ca 2300 invånare. Här finns ICA, Kinda Sparbank med minutenautomat (Swedbank), Café Bagarboden, Pizzeria, motell med liten ICA butik och postservice samt några andra små butiker.

Hur bor man?

De flesta bor i enkelrum, men vi har också ett antal dubbelrum för de som önskar. I varje boendeenhet finns kök och dagrum med TV.

Hur ser rummen ut?

Rummen är trivsamma och de flesta relativt små, samlade i korridorer. Dubbelrummen är större. I en del rum finns toalett och dusch medan det i andra finns handfat. På en del boenden finns toalett och dusch i korridoren och delas av flera.

Hur är rummen utrustade?

Varje rum har säng (med täcke, kudde och överkast), skrivbord, 1-2 stolar, bokhylla, garderob/byrå, lampor, anslagstavla, spegel och gardiner.

Finns det kök på internaten?

Det finns ett välutrustat kök i varje internatsdel med porslin, husgeråd, vattenkokare och mikrovågsugn. På helgerna serveras ingen mat i matsalen. Då får man laga mat på internatet – ett tillfälle till gemenskap.

Finns det tvättstugor?

I varje internatsdel finns en tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare/torkrum och strykjärn.

Vad ligger skolan i för omgivning?

Liljeholmen ligger vackert vid sjön Åsunden. Här finns möjlighet till bad, roddturer, paddling och fiske. Landskapet är omväxlande med skogar, hagar och odlingsmark. Det finns fina möjligheter till promenader, joggingrundor, cykelturer och friluftsliv. Skolan ligger ca 15 minuters promenadväg från samhället Rimforsa.

Vad finns det att göra på fritiden?

På skolan finns bibliotek med datorer, tidningar och ett brett urval av tidskrifter. I idrottshallen spelas bland annat innebandy, basket, badminton, volleyboll, och efter motionen finns möjlighet till bastu. Det finns fotolabb, biljardbord och spel av olika slag. Datorer finns i biblioteket, i datasalen och i flera klassrum. Det finns möjlighet att vara med i samtalsgrupper och bönegrupper. Varannan vecka är det nattvardsfirande och varannan vecka är det Öppen scen, ett tillfälle för de som vill att sjunga, spela, läsa upp dikter/texter, visa bilder m.m.

Hur ser en vanlig dag ut?

Alla skoldagar börjar med frukost kl 7.30 för de som bor på skolan. Kl 8.00 finns möjlighet att delta i morgonandakten för den som vill. Lektionerna startar kl 8.25. Kl 10.10 – 10.40 är det fika för alla i matsalen och kl 12.30 är det lunch. Eftermiddagens lektioner starta igen kl 13.30 och kl 17.00 är det kvällsmat.

Finns det datorer på skolan?

Gemensamma datorer finns i biblioteket. Dessutom finns datorer i flera klassrum. Wi-Fi finns på hela skolan.

www.folkhogskola.nu

Om du har frågor som gäller folkhögskolor generellt så finns “Frågor & Svar” på www.folkhogskola.nu Sajten är folkhögskolornas gemesamma informationsportal.