Deltagare berattar

Johanna Karlsson – Samtalskonst AnhörigstödJohanna Karlsson är enhetschef inom Socialförvaltningen i Jönköpings kommun

 

Vad tycker du om kursens innehåll?

Kursens innehåll var intressant och varierat. Mycket bra att varva praktiska övningar med teori.

Har haft god nytta av speciellt av de områden som handlade om samtalets nivåer, det existentiella samtalet/sorg och transaktionsanalys.  Skönt att vara på utbildning där man kan vara öppen i gruppen om vad man upplever som svårt.

Intressanta ämnen, aktiv medverkan även från gruppen, bra med era exempel och erfarenheter både i rollspel, samtal och när ni bröt in. Fantastiska illustrationer av olika slag på tavlan!

Hur är Liljeholmen som utbildningsplats?

Fantastisk. Fina välstädade rum, god mat och trevligt med underhållning av skolans elever.

Trevlig, även i kallaste vintern. Kanske inte de bekvämaste stolar och möblering för heldagar, men definitivt inget man tar med sig efteråt som ett problem. Stundom lite kyligt inomhus både i undervisningssalar, matsal och rummen. Annars fantastiskt att vara på ett ställe alla tillsammans då utbildningen liksom gick igenom även raster och kvällar och samtidigt tror jag enkelrum är bra för att också få en stunds egen avkoppling och reflektion.

Vilka rekommenderar du att gå kursen?

Anhörigkonsulenter och andra professioner som arbetar med stöd till anhöriga. Mer eller mindre alla som arbetar med människor genom samtal.

Vad tycker du om kursens upplägg?

Intensiva dagar, men bra att få komma och avsluta vid lunch. Lagom antal dagar, hade varit svårt att hinna med på kortare tid. Trevligt med festen på onsdagskvällen.

Bra med start och stopp vid lunch. Nödvändigt att ha några dagar i följd för att skapa tryggheten för ökad delaktighet. Bra med blandning av föreläsning, gruppaktiviteter, par aktiviteter och reflektion.

Vilka lärdomar bär du med dig från kursen?

Vi har fått med oss mycket bra tips och ”bilder”. Har haft nytta av ”kanelbullen” vid flera tillfällen då anhöriga berättat om sina känslor och jag fått bita mig i tungan då jag varit på väg att berätta om möjligheter som finns i kommunen. D.v.s. att möta och vara på samma nivå i samtalet som dem vi möter.

Har även med mig att kunna vara mera avslappnad i samtalet och fortsätta med öppna frågor/speglingar, blivit påmind om att vara här och nu i samtalet.

Egen reflektion av min roll i samtalen. Samtalsmetodiken med bl.a. vikten av öppna frågor och återknyta även till svåra ämnen. Vikten av handledning för att både må bra själv, få reflektion i sitt ärende och för utveckling.