Hur mår ditt arbetslag?

Hur mår ditt arbetslag?

I ett arbetslag finns olika personligheter och olika roller som påverkar samarbetet och stämningen på arbetsplatsen. Inte sällan uppstår konflikter.Hur mår ditt arbetslag egentligen? Hur visar ni varandra respekt, hur bra är ni på att sätta gränser och att kommunicera med varandra?
Nu finns en kurs där arbetslag kan lära sig ett så kallat assertivt förhållningssätt – ett förhållningssätt som handlar om att ha respekt både för sig själv och andra och agera därefter.

Kursens upplägg

  • Vad kännetecknar ett bra arbetsklimat?
  • Att arbeta i grupp/team.
  • Att hantera egna och andras känslor
  • Att bli självmedveten
  • Assertivt förhållningssätt
  • Konfliktlösning

Under dagen varvas teoripass med praktiska övningar.

Ett assertivt förhållningsätt gör skillnad

Under kursen utmanas deltagarna till ett assertivt förhållningssätt. Ett assertivt förhållningssätt handlar kort och gott om att ha respekt både för sig själv och andra och agera därefter. Man mår bra i en assertiv persons närhet eftersom man blir både sedd, accepterad och bekräftad för den man är.

Här handlar det om att kunna vara rak och sätta tydliga gränser utan att såra och kränka andra personer. Det här är en balansgång som inte är helt enkel och vi behöver vara medvetna om våra egna och andras känslor och hur de kan påverka relationen.

Ett långsiktigt förändringsarbete

Birgitta betonar att det handlar om ett långsiktigt förändrings-arbete och att syftet med kursen är att ge arbetslaget verktyg och redskap för reflektion.

Det finns idag hur mycket metoder, kurser och litteratur som helst om självhjälp, därför tror jag att vi behöver fundera över vilken människosyn som ligger till grund för det vi tar del av.

När man genomför kursen är det viktigt att alla yrkeskategorier i arbetslaget är med.

Lärare

Föreläsare och kursvärd är Birgitta Lundborg. Birgitta är beteendevetare och har grundläggande utbildning i psykoterapi. Birgitta arbetar på skolan med olika samtalskonstkurser samt ansvarar för kursen ”Psykisk ohälsa bland ungdomar” Birgitta är också en av våra kuratorer på skolan och ansvarar för den här kursen.

Ladda ner information

Här kan du ladda ner information om Hur mår ditt arbetslag? (pdf)

Ansök nu

För bokning av kursen når du kursansvarig på mejl: birgitta.lundborg@liljeholmen.nu

Vi har inte fasta datum för denna kurs utan den genomförs så fort intresse finns. Hör av dig så berättar vi mer.

Vanligtvis arrangeras kursen med ett endagsprogram med uppföljning efter 6-12 månader. Denna kurs hålls antingen på Liljeholmen eller på er arbetsplats.

Birgitta har besökt ganska många arbetsplatser och återkommit till några. Många av kurserna har arrangerats för vårdpersonal men även flera arbetslag inom skola och kyrka har gått kursen. Hör av er så får ni referenser.