Konstskolan

Liljeholmen Konst/Designskola

Har du funderingar på att bli fri konstnär, arkitekt, designer, illustratör, keramisk formgivare eller kanske bildlärare.  Sök då  till Liljeholmens Konst/Designskola i vackra Rimforsa som ligger straxt utanför Linköping. På skolan finns ett internat om du väljer att bo här under tiden du studerar. Hos oss har du tillgång till bra ateljéer dygnet runt, även på helgen. Lärarna på konstskolan är yrkesverksamma konstnärer med lång erfarenhet av undervisning och har högskoleutbildning inom konst.   

     

Konst/designskolan I

Under första året på konstskolan får du en rad baskurser i måleri, bland annat i akryl, akvarell och olja. Du lär dig bildkomposition, grafik, färglära, teckning, keramisk formgivning, animation och uställningsteknik. Vi går igenom och fördjupar oss i design från process till färdiga föremål. 

Konstskolan I handlar om att bli tekniskt skickligare men också att du ska börja hitta ditt eget konstnärliga uttryck och material. Det är ganska högt tempo under det första året då vi vill att du ska få en ordentlig grund i alla ämnen. Du får undervisning av engagerade lärare med lång erfarenhet och du får många tillfällen att utforska ditt eget konstnärskap.

Konst/designskolan II

Konstskolan II är en fördjupande utbildning för dig som har fått en grundläggande konstnärlig utbildning från Liljeholmen eller en annan konstskola. I konstskolan II kan du välja om du vill jobba mer mot bildkonst eller design\formgivning. Vi arbetar med en liten gruppstorlek vilket innebär nära och individuell handledning. Under hösten har du förutom dina lektioner tid till ett eget större projektarbete som presenteras publikt i slutet av terminen.Vi hjälper dig utveckla ditt konstnärskap och förbereder dig för studier på högskolan. Du får tid och hjälp med ansökningar under vårterminen. Under läsåret har du som elev en egen ateljeplats.

Konstlärare

Maja Alqvist

Maja jobbar som lärare i formgivning och är kursföreståndare på konstskolan. Hon är utbildad i formgivning/design på Bath spa university UK. Maja har tidigare haft utställningar både i Sverige och i England. Just nu tar jobbet på konstskolan större delen av hennes tid. Någon mindre utställning varje år försöker hon dock hinna med. 

Hon jobbar som konstkeramiker i en stil hon kallar skulpturellt/funktionellt. Det färdiga verket ska ha ett användningsområde men ska också kunna ta en självklar plats i rummet utan att man använder dess funktion. Hon bygger gärna stort och experimenterar ofta ohämmat med både form och färg. Men hon uppskattar också hantverket i en mer stillsamt drejad mugg eller ett handgjort fat. 

Hennes styrka i klassrummet är att hon är bra på att entusiasmera elever och kan snabbt få dem att se vad som är rätt eller fel i en form eller färgsättning och hon får sina elever att nå en hög nivå under kort tid. 

Elin Redin

Elin undervisar i måleri, färglära, krokiteckning och animation. Hon har även individuella ateljésamtal med eleverna under året. Hon är utbildad på konsthögskolan Konstfack i Stockholm.

Elin är verksam konstnär med måleri som uttryckssätt. Hon jobbar med färgsättningar som borde vara “omöjliga” men får dem på något sätt att fungera och bygger upp bilden lager på lager. Elin inspireras av vardagen, allt hon ser under en dag kan byggas upp i en och samma bild till en ibland udda men lekfullt spännande komposition. En giraff på vift i i den svenska skärgården är inte ovanligt om hon varit på Kolmården en dag. Hon har ett flertal utställningar varje år och jobbar då och då med större gestaltningsuppdrag. 

Elin får sina elever att se och förstå vad ytorna på duken behöver genom diskussioner. Hon har djup kunskap i färglära och bilduppbyggande och är väldigt bra på att föra över sin kunskap till sina elever.

Hasti Radpour

Hasti undervisar i måleri komposition och grafik. Hon är utbildad i fri konst på Tehrans konstakademi och i slöjd, hantverk och formgivning på Linköpings universitet

Hasti arbetar med målningar och illustrationer men även skulptur, konstnärligt gestaltningsuppdrag och animation. Hon ställer ut flera gånger per år och har jobbat med större gestaltningar i Sverige, Tyskland och Iran. Hon skapar figurativa konstverk med inspiration från djur, natur och människokroppen. I hennes konstverk kan man se symboliska referenser, surrealistiska motiv och nostalgiska minnen. Hon målar gärna stort och hennes favoritteknik är akryl och collage. Hon gillar att leka med komposition och perspektiv och på så sätt presentera scener eller föremål lite annorlunda och på ett eget sätt. Färgerna är starka med mycket kontrast.

Hasti är duktig på att få sina elever att se sina bilder ur ett annat perspektiv än vad de kanske själva tänkt från början och på så sätt utvecklas de i både sin tanke och sitt synsätt på sin egen konst. 

Martijn Van Den Bosch

Martijn undervisar i design. Han är utbildad inredningsarkitekt på Konstfack och i arkitekturdesign på Rietveld academie i Amsterdam. Han jobbar i många olika material trä, stål, plast, texil och av detta blir det oftast funktionella föremål, gärna möbler. Tanken rör sig runt Människan-rummet. Han hittar också inspiration i film, musik och natur.

I kursen på konst/designskolan får eleverna jobba med hela designprocessen från tanke och modeller till färdiga föremål.

Martijn har jobbat med utställningsformgivning runt om i världen och har också undervisat på Konstfacks högskola och på Beckmans konsthögskola för design. 

Gästlärare

Under året tar vi  ibland också in gästlärare som undervisar i andra tekniker än vad vi fasta lärare jobbar med. Ett urval av gästlärare vi haft på skolan är: Andreas Glad, måleri, Olle Schmidt, måleri, Adrian Pettersson, Street art, Karin Almlöf, landskapsmåleri, Martijn van den Bosch, formgivning, Anna Skattung, dekorationsmåleri, Elin Frittjoff Gran, keramisk form, Stina Opitz, installationskonst, Janne Boman, Photoshop, Mattias Hofvendahl, ljudinstallation, Eida Steen, animation, Isabell Nilsson, grafik.

     

Kursfolder Konstskolan

Här kan du ladda ner ett informationsblad om Konsts & designskolan på Liljeholmens folkhögskola (PDF).

Du kan även läs mer på skolans facebooksida.

Sånt som händer på konstskolan:

 • Artikel om elevernas utställning på galleri Vända sidan i Linköping. Läs mer här.
 • Konsteleverna ställer ut på galleri Vända sidan på Stadsbiblioteket i Linköping. Se bilder här.
 • Idag hade vi friluftsdag på skolan. Vid konstlinjen station gjordes snöskulpturer med temat mat. Se bilder här
 • Konstskolans recycle art vecka: “Ta en stol och” Se bilder här.
 • Konstresa i Köpenhamn tre dagar, med konstskolans deltagare. Läs mer här.
 • Ettorna på konstskolan har grafikvecka och trycker affischer. Läs mer här.
 • Konstskolan på resa till Stockholm för besök på Liljevalchs och Konstfack. Läs mer här.
 • Designvecka på konstskolan med lysande resultat. Läs mer här.
 • Julutställning med konsteleverna julen 2017. Läs mer här.
 • Konstelever målade live till musik på Elsas hus. Läs mer här.
 • Workshop med Graffitikonstnären Adrian Pettersson. Läs mer här.
 • Konsteleverna var hos konstnären Jennifer Spångerud och hos Jeanette Bennich som är keramiker. Läs mer här.
 • Våga testa något nytt… Läs mer här.
 • Elin Redin, Hasti Radpour och Maja Almqvist som är lärare på Liljeholmens Konstskola är själva aktiva som konstnärer. Alla har regelbundet utställningar och blir anlitade för konstuppdrag. De har nu gjort en utställning på skolan som visar deras väg från de första stapplande stegen inom konsten för många år sedan till det de jobbar med idag. Läs mer här.