Kostnader och CSN

Leva & bo

Kostnader 2024/25

Undervisningen på folkhögskola är kostnadsfri. Du betalar för boende, mat och övrig service beroende på var du studerar och om du väljer att bo på skolan i Rimforsa eller inte. 

Beroende på vilken kurs du läser kan det även tillkomma kostnader för vissa läromedel och material. Mer info om detta finns på respektive kurssida.

Kostnader för dig som inte bor på skolan

Rimforsa

Om du studerar på skolan i Rimforsa men inte bor där betalar du 2 187 kr/månad. Avgiften gäller för förmiddagskaffe, lunch, kopiering av skolmaterial, olycksfallsförsäkring och merkostnad vid vissa fester. Månadskostnaden är beräknad på 22 kostdagar.

Fakturorna kommer inte månadsvis utan i anslutning till utbetalningarna från CSN, vilket innebär att summan på fakturorna kommer bli något högre än en månadskostnad.

Linköping

Om du studerar allmän kurs eller vårdkurs vid filialen i Linköping är terminsavgiften är 800 kr. I det ingår kurslitteratur, kopieringsavgift, vissa måltider och försäkring. Dessutom finns möjlighet att hyra en bärbar dator för 500 kr/termin. Det är obligatoriskt att ha en dator under utbildningen, så vill du inte hyra så behöver du ta med en egen.

Kostnader för dig som bor på skolan i Rimforsa

Det är tre delar som du betalar för om du studerar och bor på skolan i Rimforsa. Mat, service och boende. Längre ner ser kostnaden för de olika boendealternativen.

Fakturorna för detta kommer inte månadsvis utan i anslutning till utbetalningarna från CSN, vilket innebär att summan på respektive faktura kommer bli högre än en månadskostnad.

Måltider

Måndag till torsdag serveras frukost, förmiddagskaffe, lunch och kvällsmat. Fredag serveras frukost, förmiddagskaffe och lunch. Månadskostnaden baserat på 22 kostdagar blir 3674 kr/månad.

Allmän service

Olycksfallsförsäkring, kopiering av skolmaterial och merkostnader vid viss fester blir 119 kr/ månad.

Boende

Du bor i möblerat rum med tillgång till kök/pentry och allrum. Dusch och toalett finns på rummet eller i korridoren. Alla kostnader för el, tv, köksutrustning, möbler, värme, vatten och Wi-Fi ingår i kostnaden. Rummets storlek och standard påverkar priset. Man kan inte bo på skolan utan att betala för mat och service. Nedan ser du vad månadskostnaden för de olika boendena är.

Boende (Månadshyra (bara boende) / Total läsårskostnad för hyra, kost & service)

Norrgården övre 2490 / 51 033 kr
Evagården, övre 2650 / 52 496 kr
Norrgården nedre 2650 / 52 496 kr
Evagården lägenheter 2970 / 55 420 kr
Västergården 2970 / 55 420 kr
Evagården nedre, dusch & wc 3320 / 58 619 kr
Evagården mellan, dusch & wc 3320 / 58 619 kr
Allé nedre, dusch & wc 3540 / 60 629 kr
Del i dubbelrum Allé nedre , dusch & wc 2390 / 50 120 kr
Del i dubbelrum Västergården 2100 / 47 469 kr

Om du har frågor om kostnaderna eller faktureringen kan du kontakta Amanda Palmgren (administratör) eller Sara Martinsson (ekonom)

CSN & Studiestöd

Studerar du på folkhögskola kan du få studiestöd. Hur mycket du kan få beror bland annat på din ålder. Har du fyllt 20 år kan du söka studiemedel och om du är under 20 år kan du få studiehjälp.

Du som är under 20 år – studiehjälp

Till och med vårterminen det år man fyller 20 kan man få studiehjälp. Det innebär att man får ett bidrag till levnadsomkostnaderna under studietiden. Däremot får man inget studielån. För exakta regler och belopp läs mer om studiehjälp här.

Du som fyllt 20 år – studiemedel

Fr o m hösten det år man fyller 20 år kan man få studiemedel dvs. studielån och studiebidrag. I vissa fall kan man få en högre bidragsdel men då sänks i gengäld lånedelen. Man kan få tilläggsbidrag om man har barn, tilläggslån om man har arbetat tidigare och merkostnadslån om man har höga kostnader. Här kan du läsa mer om studiemedel.

Ansökan

Är du under 20 år behöver du inte ansöka om studiestöd. Anmälan görs av skolan. Inackorderingstillägg söks hos CSN, blankett kommer från skolan. Studiemedel ska däremot sökas. Det gör du via CSN:s hemsida.

Här kan du se en film som beskriver Studiehjälp och Studiestöd.