Vanliga frågor FAQ

Om Liljeholmen

Var ligger Liljeholmen?

Skolan ligger i Rimforsa, ungefär 4 mil söder om Linköping vid väg 34 mot Vimmerby och vid Stångådalsbanan, järnvägen till Kalmar. Det finns goda förbindelser med buss och tåg till Linköping och söderut mot Kalmar. Se vägbeskrivning.

Skolan har också en filial i Linköping. Där finns allmänna kurser.

Kostar det att gå på skolan?

Undervisningen vid folkhögskola är kostnadsfri. Däremot betalar du för undervisningsmaterial, kost, eventuell logi, resor och allmän service.

Här kan du läsa mer om kostnader.

Måste jag bo på skolan?

Nej, du kan bo på annat sätt och komma till skolan på dagarna.

Måste man vara kristen för att gå på Liljeholmen?

Nej, det behöver du inte. Liljeholmen präglas av en kristen grundsyn där alla är välkomna oavsett vilken tro eller livssyn du har eller om du inte alls är troende. De kristna inslagen såsom andakt och nattvard är helt frivilliga. Våra deltagare brukar ofta tycka att det på Liljeholmen är en trygg plats där det är högt i tak.  

Hur stort är Rimforsa?

Rimforsa har ca 2300 invånare. Här finns ICA Supermarket, Kinda-Ydre Sparbank med bankomat (Swedbank), Café Bagarboden, två pizzerior, motell med liten närlivsbutik och postservice samt några andra små butiker.

Vad tycker deltagarna om Liljeholmen?

Här kan du läsa referenser som deltagare skrivit på rejtingsajten School Parrot.

Hur bor man?

De flesta bor i enkelrum, men vi har också ett antal dubbelrum för de som önskar. I varje boendeenhet finns kök och allrum.

Hur ser rummen ut?

Rummen är trivsamma och de flesta relativt små, samlade i korridorer. Dubbelrummen är större. I en del rum finns toalett och dusch. På en del boenden finns toalett och dusch i korridoren och delas av flera.

Internatsrum på Liljeholmens folkhögskola
Här är utsikten från ett av våra internatsrum

Genom att klicka på länken nedan kan du även göra en digital rundvandring där du ser både hur internatsrummen och skolan ser ut.

Hur är rummen utrustade?

Varje rum har säng (med täcke, kudde och överkast), skrivbord, 1-2 stolar, bokhylla, garderob/byrå, lampor, anslagstavla, spegel och gardiner.

Finns det kök på internaten?

Det finns ett välutrustat kök i varje internatsdel med porslin, husgeråd, vattenkokare och mikrovågsugn. På helgerna serveras ingen mat i matsalen. Då får man laga mat på internatet – ett tillfälle till gemenskap.

Finns det tvättstugor?

I varje internatsdel finns en tvättstuga med tvättmaskiner, torktumlare/torkrum och strykjärn.

Vad ligger skolan i för omgivning?

Liljeholmen ligger vackert vid sjön Åsunden. Här finns möjlighet till bad, roddturer, paddling och fiske. Landskapet är omväxlande med skogar, hagar och odlingsmark. Det finns fina möjligheter till promenader, joggingrundor, cykelturer och friluftsliv. Skolan ligger ca 15 minuters promenadväg från samhället Rimforsa.

Omgivningarna kring Liljeholmens folkhögskola.

Vad finns det att göra på fritiden?

På skolan finns bibliotek med datorer, tidningar och ett brett urval av tidskrifter. I idrottshallen spelas bland annat innebandy, basket, badminton, volleyboll, och efter motionen finns möjlighet till bastu. Det finns också ett gym i anslutning till idrottshallen.

På Liljeholmen finns även möjlighet att hyra kanoter och kajaker.

Det finns möjlighet att vara med i samtalsgrupper och bönegrupper och varannan onsdagskväll ordnas aktiviteter av olika slag. Olika klasser ansvarar för innehållet utifrån vad de själva tycker att roligt att göra.

Här kan läsa mer om fritidsaktiviteter.

Hur ser en vanlig dag ut?

Lektionstiderna varierar från kurs till kurs. Du får ett schema som gäller dig. Mattiderna är 07.30 frukost, 10.10 fika, 12.30 lunch, 17.00 kvällsmat.

Finns det Wi-Fi?

Wi-Fi finns på hela skolan och i ditt boende.

www.folkhogskola.nu

Om du har frågor som gäller folkhögskolor generellt så finns “Frågor & Svar” på www.folkhogskola.nu Sajten är folkhögskolornas gemesamma informationsportal.

Bra att veta

Varje år sammanställer vi ett häfte med viktig information för den som studerar heltidskurser på Liljeholmen i Rimforsa. Du får ett häfte i samband med kursstart.